Skip to main content

Calculator aan het woord

Een goede voorbereiding is het halve werk! Een belangrijk motto dat speelt bij het calculeren van onze projecten. Maar hoe verloopt dit proces eigenlijk in onze sector? Graag geven wij je een inkijkje in dit traject. In dit artikel is onze calculator Henk aan het woord.

Voordat we van start gaan met een project, verzamelt onze calculator de benodigde projectgegevens. Denk aan foto’s, plattegronden, PvE-rapportages en de wensen van de klant. Hij controleert de werktekeningen en overige gegevens om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de werkzaamheden die verricht gaan worden. Hebben we overal aan gedacht of is er iets over het hoofd gezien? Zodra er een goed beeld is geschetst van het project, bepaalt de calculator welke materialen en personen hij nodig heeft om het project te realiseren.

Tijdens dit projectproces wordt er een strakke tijdsplanning bijgehouden en wordt er gekeken of we ons houden aan het financiële plaatje. Kwaliteit en veiligheid staan hierbij altijd voorop! Een cruciale rol dus, waar de uitvoerende collega’s veel baat bij hebben.

Henk van Buuren

Calculator/werkvoorbereider Masset

Calculator aan het woord

Om een beter beeld te schetsen van het calculatieproces, hebben we onze eigen calculator het hemd van het lijf gevraagd. Wat maakt zijn werk leuk en wat zijn belangrijke aandachtspunten en eigenschappen om te hebben?

Wat is je achtergrond?

Bij mijn vorige werkgever was ik engineer en calculeerde ik vooral grote projecten. Ik was veelal op locatie en beoordeelde de projecten op kwaliteit en bracht hier advies over uit. Een proefbrand uitvoeren was bijvoorbeeld één van de werkzaamheden om de gelijkwaardigheid van de geprojecteerde melders aan te tonen . Ik kwam op de meest bijzondere plekken, zoals Oosterscheldekering, onder de grond in tunneltracés of op hoogste bouwwerken zoals de Hoftoren. In de loop der tijd heb ik veelal gewerkt aan grote projecten. Sinds ik bij Masset ben gaan werken heb ik weer de switch gemaakt naar een familiebedrijf. Mijn ervaring neem ik mee om de verbeteringen hier door te voeren.

Calculeren kun je leren.. wat voor opleiding heb je hiervoor gedaan?

De studie Basis Industriële Elektronica heb ik afgerond. Vervolgens ben ik doorgestroomd en in de beveiliging terechtgekomen. Hier heb ik diverse trajecten doorlopen voor de nodige project- en productkennis. Naar mijn menig is vooral de interesse en passie voor de branche en het vak hierin belangrijk.

Van welke werkzaamheden krijg jij de meeste energie?

Engineering! Hierbij pas ik een bundel NEN-normeringen toe die vervolgens worden nageleefd wat resulteert in een goed eindproduct. Mij interesseert het om hierbij het gedrag van rook te volgen. En dan helemaal bij ingewikkelde  gebouwen, rare situaties met veel balken en constructies. Hierbij rekening houdend met externe omstandigheden zoals wind. Als mijn advies correct is, word ik daar erg gelukkig van.

“Als je een klein foutje maakt,
heeft de rest daar effect op.
Het is goed of niet goed.”

Welke eigenschappen zijn belangrijk in jouw functie?

Geduld en precisie. Je moet uiterst precies kunnen werken. Als je een klein foutje maakt, heeft de rest daar effect op. Het is goed of niet goed. Daarnaast zie ik alles als een uitdaging. Je krijgt als het ware een puzzel wat zich moet vertalen in een oplossing. Als ik producten uitzoek, kijk ik welk merk het meest gunstigst is in de situatie van de klant. Een perfecte oplossing voor een redelijke prijs.

Op welk bereikt resultaat ben je trots?

Als de klant blij is met hetgeen wat ik heb geadviseerd. Een bijdragen leveren bij grote projecten vind ik het leukst, dan heb je lekker veel te doen. Trots ben ik als een project met een goed resultaat is afgerond. Veiligheid staat voor mij altijd op nummer 1! Soms kan een extra melder net iets duurder zijn, maar wel het laatste puntje op de i.

×